SEO & Copywriting - как да пишем по-добри статии

Писането на съдържание или по известното копирайтинг (copywriting) е изключително важна част от целият процес по оптимизиране на даден сайт за търсещите машини.

Трупането с ключови думи на даден текст определено не се смята за правилен подход при оптимизирането и определено не е копирайтинг. Процесът представлява много повече от това. Успешният SEO копирайтинг изисква планиране. Ако насочите усилията си в писането само за търсещите машини и пренебрегнете потребителя, това ще доведе до клиентски спад или с други думи ще имате по-малко посещения от читатели.

Кой е най-добрият начин за писане на SEO текст? Направете си план на действие, това винаги е едно добро начало. Имайте впредвид че това са само препоръчителни техники и трябва да се използват само ако са смислени за посетителите на Вашият сайт. Никога не пишете текст само за търсещите машини! Имайте в предвид, че за истинският SEO копирайтър, потребителят е на първо място.

1) Използвайте три ключови фрази на страница - не е нужно да се придържате строго към бройката, но три ключови фрази на страница дават достатъчно разнообразие и запазват текста от прекалено преповтаряне. Избирайте ключовите фрази преди всичко друго, те ще бъдат опорните Ви точки за по-нататъшното развитие на съдържанието.

2) Използвайте 250 или повече думи - дължината на Вашият текст зависи от няколко неща:
   - стилът на общуване, който предпочитат вашите читатели;
   - дали продуктът който предлагате е нов на пазара;
   - дали е нужно да се даде детайлно описание;
   - стила на сайта или неговият дизайн и много други.
Въпреки това минимумът от 250 думи е достатъчен, за да предадете вашето съобщение и същевременно нивото на ключовите думи да е достатъчно. Не забравяйте, че преди всичко става въпрос за Вашите читатели. Ако Вашите целеви читатели/потребители предпочитат дълги статии, ще трябва да създавате и такова съдържание. Ако предпочитат кратки, сбити текстове, пишете такива.

3) Използвайте  "естествен език" (Natural Language) - това е термин популярен в SEO копирайтинга и означава така да е написан текста, че читателя да не усеща (или почти да не забелязва) наличието на ключовите фрази. Последователността и ритъма на думите трябва да са такива, че читателя да не забелязва SEO оптимизацията в текста. Текста трябва да е непринуден и приятен за четене. Като създавате текста за вашите страници имаите на ум и клучовите си фрази. Задайте си въпроса къде в текста може да ги използвате по такъв начин, че те да не бъдат натрапчиви.

4) Използвайте ключовите фрази в заглавията (Headlines) и подзаглавията (Sub-headlines) на страницата - само ако е смислено. Въпреки, че поставянето на ключови фрази в <H1> и другите <H> тагове е добра идея, ако са натрапчиви и не на място не е добре да ги използвате тук. Това няма да повлияе негативно на класирането на страницата. Има множество сайтове с високо класиране и нито една ключова дума в заглавията.

5) Използвайте ключови фрази веднъж или два пъти на параграф - още веднъж, само в случай, че има нужда.  Прочетете текста който сте написали на глас. Ако звучи глупаво или натрапчиво премахнете някоя ключова дума или ги преработете така, че да по-естествен.

6) Поставяйте ключовите фрази в Bold, Italic или списъци (UL, OL) - ако е смислово разбирасе. Не правете това автоматично върху всяка една ключова дума. Това би накарало вашата страница да изглежда глупаво и Вашите посетители ще се чудят какви магии се опитвате да правите.

7) Не използвайте ключовите фрази като заместител на общи понятия или термини - например, не замествайте всяка една инстанция на думата "ваканция" с ключовата фраза "Ваканция в Ахтопол". Текста ви ще звучи нелепо.

Ние предлагаме ваканционни пакети в най-популярното ваканционно селище.

Ние предлагаме Ваканция в Ахтопол пакети в най-търсеното Ваканция в Ахтопол селище.

Отвратително е нали !?!

8) Използвайте ключовите фрази като текст на линкове (Anchor Text) - това със сигурност не винаги е възможно. Ако вашата основна ключова фраза е "Ваканция в Ахтопол", не трябва да я вкарвате във всеки един линк на страницата си. Все пак ако можете да включите ключовите думи в текста на линковете това си е един голям плюс.

9) Тестване и проследяване - и не на последно място, не забравяйте, че може да отнеме известно време, за да нагодите текста по начина по който желаете. Всеки потребител е индивидуална личност. Всеки сайт е различен. Ключовите фрази също са различни. Няма магическо заклинание за това. Трябва да тествате и разберете коя е най-добрата формула за Вас.Търсене в статиите

Loading

Блог категории

  1. SEO ( 3 )

  2. Фирмена идентичност ( 1 )

  3. Достъпност ( 1 )

  4. Програмиране ( 3 )