Принципи на достъпният уеб сайт дизайн

По-долу ще намерите списък на някои основни принципи на достъпният дизайн. Най-основните принципи на достъпността могат много лесно да се имплементират и това няма да повлияе върху цялостният вид и усещане на уеб сайта.

Осигурете подходящ алтернативен текст
Алтернативният текст е текстовата алтернатива на не-текстовото съдържание в уеб страницата. Това е особено полезно за незрящите хора, които разчитат на екранни четци за да 'видят' съдържанието на един уеб сайт.

Задавайте заглавия за табличните данни
В интернет таблиците се използват за организиране на даден вид данни, за организиране оформлението на даден сайт, което е абсолютно против нашите принципи и разбирания. Таблиците, които се използват за организиране на данни трябва да имат подходящо заглавие (елемента ). Данните в клетките трябва да отговарят на тяхното заглавие, правейки по-лесно за потребителите с екранни четци да навигират през данните и да разберат въведените данни.

Гарантирайте че потребителите  могат да попълват и изпращат (submit) всички форми
Уверете се, че всеки елемент от формата (текстово поле, чекбокс, падащи списъци и др.) има етикет и той е свързан с правилният елемент, използвайки тага

Направете текстовете на линковете ясни по смисъл дори извън контекста
Всеки линк трябва да е смислово ясен дори ако текста на линка се чете отделно от съдържанието. Потребителите с екрани четци могат да  изберат да 'четат' само линковете на уеб страницата. Някой фрази като 'кликни тук' и 'прочети повече', трябва да се избягват. На нашата начална страница има точно такъв текст, но той не е 'видим' за екранните четци. Екранния четец 'вижда' целя текст който е там, така все едно е натиснат линка 'прочетете още...'

Направете достъпно не-HTML съдържанието, като PDF файлове, Microsoft Word документи, PowerPoint презентации и Adobe Flash съдържание
Като допълнение към всички други принципи описани тук, PDF документите и друго не-HTML съдържание трябва да бъде достъпно, до колкото е възможно. Ако това съдържание не може да го направите достъпно помислете дали вместо това да не използвате HTML или най-малкото осигурете достъпна алтернатива. PDF документите трябва да включват поредица от специални тагова, за да бъде по-достъпен. Това няма да промени визията на PDF файла, но ще бъде по-достъпен за екранните четци.

Дайте възможност на потребителите да 'прескочат' повтарящите се елементи на страницата
Трябва да предоставите метод, който да позволява на потребителите да 'прескочат' навигацията или други елементи от уеб сайта, който се повтарят на всяка страница. Това обикновено се извършва, като се поставят линкове от вида 'Прескочи на съдържанието', 'Към основното съдържание' или 'Прескочи навигацията', в най-горната част на страницата, които като се натиснат страницата се премества до основното си съдържание.

Не разчитайте на цветовете да придават смисъл
Използването на цветовете може да повишът разбирането, но не използвайте даден цвят сам да предаде някаква информация. Тази информация няма да бъде достъпна за хора с увреждане в цветоразпознаването (далтонисти), а също и за потребителите с екранни четци.

Уверете се, че съдържанието е ясно написано и лесно за четене
Има много начини да направите Вашето съдържание лесно за разбиране. Пишете ясно, използвайте изчистени шрифрове, използвайте заглавията и списъците по подходящият начин, т.е. поддържайте семантична структура на HTML

Направете JavaScript достъпен
Уверете се, че JavaScript even hendlers са независими от периферните устройства (например не изисква използването на мишка, т.е. не използвайте onmouseover, onmouseout и др.) и се уверете, че вашият уеб сайт не разчита на JavaScript за своето коректно фукциониране. 

Проектирайте по стандартите
HTML съвместимите и достъпни страници са по-стабилни и усигуряват по-добра оптимизация за тъсресщите машини. Използването на стилове (CSS) Ви позволява да разделите съдържанието от представянето. Това осигурява по-голяма гъвкавост и достъпност на съдържанието.

Този списък не обхваща всички въпроси относно достъпността, но следвайки тези основни принципи, ще осигурите по-голява достъпност на Вашето уеб съдържание за всеки потребител.Търсене в статиите

Loading

Блог категории

  1. SEO ( 3 )

  2. Фирмена идентичност ( 1 )

  3. Достъпност ( 1 )

  4. Програмиране ( 3 )