Как да пишем по-добри заглавия

Публикувано от Nick / Разгледано 14697 пъти / SEO / 1 Декември 2006

Едно от най-лесните неща които може да направите за оптимизирането на вашата web страница е да и дадете по-добро заглавие. С изключение на това да напишете невероятно съдържание, научаването на това как да пишете по-добро заглавие е най-доброто нещо което можете да направите за вашата web страница.

Какво е web page title?
Ако погленете най-отгоре на вашият браузер вие ще видите "Как да пишем по-добри заглавия | SEO | УЕБСТИК - оригинални идеи, привлекателен дизайн и ...още нещо".. Това е заглавието (title) на тази web страница. Заглавието на страницата се определя от title елемента или още познат като тагът

Защо е толкова важно заглавието?
Заглавието на страницата влияе върху позиционирането в търсещите машини (search engine ranking - SE Ranking).
Всъщност SE ранга на страници с подходящо заглавие (свързано към съдържанието на страницата) е по-висок от тези с неподходящо (несвързано) заглавие. Основната идея е, че Вие помагате на търсещата машина да разбере съдържанието на вашата страница чрез заглавието й.

Заглавието на web страницата често се използва като заглавие в списъка с резултати на търсещите машини.
Доброто заглавие не служи само за подобряване на ранга на страницата, но и превлича вниманието на хората. Лошото заглавие може да не успее да прикове вниманието на потребителя дори обратно, да го отблъсне.

Заглавията на web страниците са по подразбиране заглавия и на букмарковете (browser bookmarks).
Един от най-лесните начини за повторното идване на един потребител на web страницата Ви е като използва bookmarks. Почи всички браузъри присвояват за заглавие на букмарковете заглавията на web страниците. Ако заглавието на вашата web страница липсва или не достатъчно описателно, повечето хора няма да си спомнят защо са запазили този линк на първо място.

Заглавията на web страниците се записва в "историята" на браузера (browser history list).
Подобно на букмарк, браузера по подразбиране използва заглавието на web страницата в "историята" на браузера. Може да загубите доста време докато тарсите дадена страница с не достатъчно добре избрано заглавие.

RSS генераторите и CMS системите използват заглавието на web страницата, за да създадът кратка новина.
Примено всеки сайт използващ Wordpress (като този), по подразбиране генерира RSS заглавията на основата на заглавията на отделните web страници.

Много хора поставят линкове към web страници, като използват заглавието им за текст на линка (anchor text).
Търсещите машини обръщат голямо внимание на текста на линка. Ето защо когато някой линк има текст като заглавието на web страницата към която води това драстично увеличава ранга на думите намиращи се в заглавието на страницата.

Съвети за писане на по-добро заглавие
Най-важното нещо което трябва да запомните при писането на заглавието на web страницата е, че заглавието трябва да произлиза от съдържанието. Нужно е единствено заглавието да казва на хората единствено за какво става вапрос в съдържанието на вашата web страница.

Пишете кратки заглавия.
Google показва само първите около 64 символа от заглавието на web страницата. Въпреки че Yahoo и MSN показват по-дълги заглавия, препоръчително е да пишеет заглавия дълго 64 символа. Бъдете кратки и прицизни.

Пичете описателни заглавия.
Избягвайте да ползвате символи и думи с които да окрасявате заглавоето. От това че заглавието не се показва с подходящият контекст, хората няма да могат да разберат за какво се отнася съдържанието на web страницата ви. Хората желят сбито и кратко описание на вашата web страница преди те да решат да я видят. Не рискувайте потенциалните посетител, използвайки не описателни заглавия и още по малко досадни знаци и символи. Опитайте да съберете съдържанието на web страницата в заглавието й.

Не използвайте едно и също заглавие за web страниците си.
По този начин става трудно да се различават отделните страниците. Защо да затруднявате търсещите машини и вашите посетители? Ако искате да включите някакав повтарящ се елемент в заглавито (име на компания или името на сайта), поставете го в края на заглавието.

Поставете ключовите думи в началото.
Поставете най-често срещаните ключови думи в началото. Убедете се че тези ключови думи са тематично и тясно свързани със съдържанието. Търсещите машини измерват сходството на думите, така че винаги слагайте ключовите думи в началото възможно на-близко една до друга. Ключовите фрази които са разделени и не близки една до друга няма да се приемат за свързани.

Пишете с прости думи.
Хората "хвърлят поглед" върху зъглавието. Така че всяка отнесена фраза ще бъде отхвърлена. Говорете на читателите си така както искате те да ви говорят. Изразявайте се просто и неподправено.

Изхвърлете двусмислените заглавия.
Тъй като на заглавията им липсва контекст, двусмислието може да ви донесе доста не целеви трафик (untargeted traffic). Бъдете достатъчно описателни. Ако съдържанието ви се отнася за кафеви кучета не слагайте в заглавието само "кучета". Това заглавие може да означава всичко. Правилното заглавие е "Кафеви кучета".

Предизвиквайте посещение.
Помнете че заглавието е главното място където трябва да накарате хората да посетят вашата страница. Започнете с ключовите думи и после предизвикайте посетителя да кликне. Това е най-важното за SEM (search engine marketing). С няколко думи трябва да обясните на вашите читатели какво ще спечелят ако посетят вашата web страница. Хората искат да знаят предварително каква ще им е ползата от посещението. Дори информационните сайтове могат да се възползват от това. Примерно: "Аспирин - научете как да спрете болката".

Избягвайте многото думи.
Някой хора обичат да добавят допълнителна информация в заглавията, като дата на статията, раздел на сайта или URL. Премахнете всичко което не е нужно (примерно: "Натиснете тук за да видите Моята Страница", трябва да бъде ограничено до "Моята Страница"). Ако вашето заглавие е достатъчно описателно няма причина да добавяте друго.

Избягвайте "тъпченето" (stuffing) с ключови думи.
В самото начало SEO оптимизирането приличало на тъпчене на всички ключови думи в заглавието. Моля не правете това! Фокусирайте се само върху няколко и създайте повече страниц. Не създавайте spam.

Използвайте разделители вместо думи подобни на "and", "also".
Търсещите машини игнорират широко използвани думи като "and", "a, "the"... и други. Тези игнорирани думи се наричат stop words. Вместо stop words използвайте разделители - "-" или "|". Това ще спести пространство в заглавието и ще ви даде място за повече информация ако е нужно.
(в момента stop words са премахнати от Google)

Вземайте собствени решения
Това са насочващи съвети които могат да ви помогнат да създавате по-добри заглавия за вашите читатели и за търсещите машини. Естествено винаги има изключения, но се надявам че тази статия ви е дала насоките за това как да пишете заглавия на web страниците си.Търсене в статиите

Loading

Блог категории

  1. SEO ( 3 )

  2. Фирмена идентичност ( 1 )

  3. Достъпност ( 1 )

  4. Програмиране ( 3 )